Jan Akkerman – Improvizáció a Don Goivanni témára

írta karpatisz | 2019.10.09.

Két hét múlva jelenik meg a holland gitáros szólólemeze, amely az első lesz új kiadója, a Mascot Label Grup égisze alatt. Az újdonság tartalmából most egy jazzes hangulatú improvizációs tételt ismerhetünk meg.

A 72 éves gitáros nem mindennapi tehetség, hiszen a Holland Királyság kitüntetését is birtokolja, emellett pedig az ország egyik legrangosabb zenei kitüntetését is megkapta még 2012-ben. Jan Akkerman neve sokaknak a Focus nevű zenekarból lehet ismerős, hiszen egyik alapítója volt, és 1969-től 1976-ig velük dolgozott, és olyan lemezeket vettek fel, mint a ‘Focus II / Moving Waves’. Ezen található a Hocus Pocus című dal, mely a Billboard lista kilencedik helyéig jutott el, míg a mű Hollandiában a tizenkettedik, Angliában a huszadik helyen ért célba a listákon. Akkerman a világ legjobb gitárosa címet is elnyerte Eric Clapton és Jimmy Page előtt.

A klasszikus Akkerman-hangzással felruházott újdonság az első lesz, amely a Music Theories Recordings gondozásában lát napvilágot. Az október 25-én megjelenő ‘Close Beauty’ címre keresztelt lemezen tizenkét szerzemény lesz hallható, melyen Marijn van den Berg (dob), David de Marez Oyens (basszusgitár) és Coen Molenaar (billentyűs hangszerek) játékát hallhatjuk. A felvételek a Marten Haak’s Studióban készültek Coen Molenaar producer irányításával.

A Tommy's Anniversary és a Close Beauty után egy különleges felvétel került a nyilvánosság elé, mégpedig a Jamming on Don Giovanni. A holland kiadó webes kereskedésében az aranyszínű vinyl és a CD már előrendelhető (ITT), melyeket a szerző ellát majd kézjegyével.