Fizetős YouTube Magyarországon!

írta CsiGabiGa | 2019.05.15.

Keddtől itthon is elérhetővé vált a YouTube Music és a YouTube Prémium, azaz a fizetős YouTube, ami elsősorban a mobilon zenét hallgatókat célozza meg.

Ma már nagyon sokan a YouTube-on hallgatnak zenét, amit néha megszakít egy-két reklám az ingyenes használatkor. Különösen telefonról idegesítő, ha a képernyő lezárásakor, vagy csak egy másik appba átlépéskor megszakad a zene. Az előfizetéses YouTube szolgáltatással ezt a kellemetlenséget lehet kikerülni.

A YouTube Music alkalmazás hasonló bármelyik streaming szolgáltatáshoz, csak bizonyos dolgokban más. Például abban, hogy videók is vannak rajta, nemcsak zenehallgatásra jó, és olyan tartalmak is elérhetőek rajta, amik esetleg a legnagyobb streaming szolgáltatóknál nem (mint például amikor a Queen budapesti koncertjén Freddie Mercury elénekelte a Tavaszi szél című népdalt).

A YouTube ingyenessége továbbra is megmarad, sőt a YouTube Music alkalmazásnak is lesz ingyenes verziója. Ezt azoknak érdemes használni, akik videók helyett csak zenehallgatásra használják már most is a videómegosztót, mert a keresések és a kedvencek alapján személyre szabott és helyi előadókra specializálódott ajánlatokat is tesz majd. Ebben azonban továbbra is lesznek reklámok.

A fizetős verzió reklámmentes lesz, ráadásul a mobiltelefonokon a háttérben is lehet futtatni a zenét, azaz az alkalmazás akkor is tovább szól, ha a telefon képernyője elsötétül vagy másik alkalmazásba lépünk közben. Továbbá offline módban is működik, azaz ha nincs térerő vagy korlátozott a wifi, az előre letöltött kedvenceket offline is meg lehet hallgatni.

A fizetős YouTube tehát legfőképpen a mobilos zenehallgatásra összpontosít, de a számítógépen is el lehet érni vele a reklámmentes videószolgáltatást, ami nem elhanyagolható tényező, amikor már nem csak a videók előtt, de utána is van reklám, a hosszabb videókat meg is szakítják időnként hirdetésekkel, ráadásul alul végig fut egy reklámcsík egész idő alatt.

A szerzői és előadói jogdíjakat a többi online zeneszolgáltatóhoz hasonlóan kifizetik a zenészeknek, ami reményeik szerint a fizetős szolgáltatással növekedni fog a reklámokkal megszakított ingyenes verzióhoz képest.

A https://www.youtube.com/premium oldalon egy hónapos ingyenes kipróbálást ajánlanak fel az érdeklődőknek.