Brian May – „Eddig egy vasat sem hozott a konyhára a Bohemian Rhapsody”

írta rune | 2019.05.15.

Brian May a BBC Radio 2 reggeli adásának volt a vendége, ahol mesélt új kislemezéről, Stephen Hawkingról és a NASA-ról, valamint a ’Bohemian Rhapsody’ életrajzi film is szóba került.

A Queen gitárosa nemrégiben a BBC Radio 2 műsorában futó The Zoe Ball Breakfast Show vendége volt, ahol többek között arról is mesélt, hogy miért kellett 20 évet várnunk arra, hogy új önálló dalt hallhassunk tőle. „Egészen egyszerűen el voltam foglalva. Rengeteg dolgot csináltam, többek között ott van a Queen, valamint a Kerry Ellisszel való közös lemez készítése, ezen kívül több alkotói folyamatban is részt vettem, egyszóval el voltam havazva. Az igazat megvallva egyik sem tűnt kimondottan munkának, és emiatt szerencsésnek is érzem magam.”

A műsor első részében az év elején megjelent ’New Horizons’ kislemez volt a beszélgetés témája. A dal tiszteletadás May részéről a NASA 2006-ban indult és jelenleg is tartó New Horizons küldetése felé. A dal egy rövid Stephen Hawking idézettel indul, akire így emlékszik May: „Lehetőségem volt egy olyan felvételt használni a dalban, amin az ő hangja hallható. Igazi inspiráció és nagyszerű barátja mindnyájunknak, akik ehhez a közösséghez tartozunk. Rettenetesen hiányzik, de ha máshogy nem, így hozzá tudott járulni a dalhoz. Ezeket a szavakat hallhatjuk tőle: »Születésünktől kezdve felfedezők vagyunk, ezért létezik az emberi faj.« Erről szól ez a küldetés, erről szól a dal is.”

A dal premierjére a NASA főhadiszállásán került sor: Amikor még kisgyerek voltam, a Pluto csak egy fehér pont volt és senkinek nem volt fogalma arról, milyen is lehet valójában. Ez a küldetés eljuttatott minket 3 milliárd mérföldre, egészen a Plutóig. Mivel ismerem a srácokat a NASA-nál, több részlegükkel is kapcsolatban állok, és rendszeresen beszélünk. Történetesen akkor is ott voltam az irányítóteremben, amikor újév első napján a szonda elérte a Kuiper-övet, 4 milliárd mérföldnyire a Földtől. Olyan érzés volt, mintha egy kapszulában lettem volna vagy épp egy rakétában, és láthattam, amit a szonda lát. Leírhatatlan élmény volt, soha senki nem láthatta még azelőtt ennyire közelről a Kuiper-övet.  Ezek a srácok annyira precízek és emellett már-már művész módjára megszállottak. Úgy hiszem, hogy a csillagászat és a zene jól összeillenek. Mindkét esetben precíznek kell lenned, nem árt, ha jó a matekod, de egyúttal kell egyfajta inspiráció is, hogy a megfelelő kérdéseket tedd fel és helyükre tedd a dolgokat. Azt hiszem, ez volt az egyik álmom, mert gyerekként űrhajós akartam lenni, és egy ideig ebbe az irányba tartottam. A másik álmom az volt, hogy zenéljek, és rá kellett jönnöm, hogy nem vagyok túl jó az asztronómiában, de egész jól zenélek. Aztán úgy alakult, hogy 30 évvel később megszereztem a Ph.D-met és ez újra utat nyitott számomra az asztronómia felé. Imádom ezeket a srácokat, tele vannak élettel és érdekfeszítő ötletekkel.”

A beszélgetés során szóba került May könyve is, a ’Mission Moon 3D’: „Ez a könyv szívügyem. Ahhoz, hogy elkészüljön, vissza kellett lapoznunk egészen az Apollo küldetésig a NASA irattárában, találtunk is jó néhány képet, amelyeket még soha nem láthatott senki 3D-ben. Beletelt egy kis időbe, mire elkészültünk velük, mivel egy kép megalkotásához két különböző szemszögű felvétel is kellett, és sokat kellett dolgozni a torzulásokon is.  De megérte, mert sokkal látványosabb így ránézni ezekre a képekre, mint 2 dimenzióban.”

Végezetül szóba került az Oscar-díjas Queen-mozi, a ’Bohemian Rhapsody’ is: „Ez is egy régi szívügyünk volt, ha jól számolom, 12 évbe került összehozni. Azt sejtettük, hogy jól fog teljesíteni a mozikban, de sohasem reméltük, hogy ilyen nagyot fog szólni a film. Egészen elképesztő összegeket termelt, milliárd dolláros összegről beszélünk. Jót nevettem, amikor azt olvastam a minap az egyik újságban, hogy jól megszedtük magunkat a filmnek köszönhetően. Ezek az emberek még csak nem is sejtik, mi a valóság. Másnap találkoztunk a könyvelőnkkel és megtudtuk, hogy eddig egy vasat sem hozott a konyhára a ’Bohemian Rhapsody’. Mégis mennyire kell sikeresnek lennie egy mozinak, hogy pénzt keressünk vele? Az igazság az, hogy sokan bele sem gondolnak abba, hogy hány ember készítette a filmet és hányfelé oszlik el ilyenkor a bevétel. De a lényeg az, hogy nagyszerű érzés, hogy a film a mozikban van, és azt hiszem, Freddie megformálása is méltóságteljesre sikerült anélkül, hogy mosdattuk volna. Kísértetiesen valósághű lett, azt hiszem, sokan meghökkentek, Rami Malek mennyire jól hozta a figurát, fenomenális, ahogy Freddie bőrébe bújt.”

A Queen idén nyáron újra észak-amerikai turnéra indul Adam Lambert énekessel. A turné Vancouverben veszi kezdetét, és két duplakoncertes állomása is lesz, az egyik a Madison Square Gardenben New Yorkban, a másik pedig Los Angelesben. A turné utolsó állomása az észak-karolinai Charlotte városában lesz augusztus 23-án.